Penulis berkesempatan untuk hadir ke sesi
penerangan bersama JAKIM; “Sijil Halal Malaysia dan Kontroversi Cadbury
– Satu Perspektif”. Cukup meyakinkan, itu kesimpulan yang mampu penulis
katakan, berdasarkan apa yang dipersembahkan oleh pegawai JAKIM.
Berpengalaman di bidang pemprosesan
makanan suatu ketika dahulu, tidak salah untuk penulis meletakkan sistem
yang digunapakai oleh JAKIM bukan sahaja menyamai standard Good
Manufacturing Practice (GMP) yang digunakai pakai di kebanyakkan negara,
malah ada beberapa kelebihan yang perlu kita ketahui.
Selain dari tujuan asal muasalnya iaitu
memastikan produk berkenaan halal berdasarkan ujian makmal terhadap
bahan mentah dan produk siap, sistem yang digunapakai oleh JAKIM juga
memelihara kesucian produk dari unsur-unsur subahat. Tahukah anda, JAKIM
pernah untuk tidak mengeluarkan sijil halal kepada pengilang makanan
hanya kerana sumber airnya diragui?
Dalam satu kes perusahaan makanan yang
melibatkan penggunaan air yang banyak, JAKIM mengarahkan pengilang
berkenaan mengemukakan bil air untuk 3 bulan berturut-turut. Malangnya,
pengilang berkenaan gagal untuk berbuat demikian, dan hasil siasatan
lanjut dipercayai sumber air berkenaan berkaitan dengan aktiviti
mencuri air oleh pengilang. Keputusannya, JAKIM tidak mengeluarkan sijil
halal untuk produk terbabit.
Ini membuktikan bahawa pensijilan halal
melihat dari semua sudut, dan tidak hanya bergantung kepada keputusan
kajian makmal semata.
Tidak cukup dengan itu, sistem pensijilan
halal JAKIM juga meletakkan syarat agar pengilang sekian sejumlah
pekerja beragama Islam dalam tiap-tiap syif dan “workstations” demi
untuk memastikan keluhuran perlaksanaan sistem. Ia juga bertindak
sebagai meminimakan unsur-unsur sabotaj. Sebagai pekerja Islam, tentunya
mereka juga bertanggungjawab untuk memastikan sijil halal yang
dianugerahkan kepada majikan mereka terpelihara kerana bukan sahaja
mereka harus menjawab kepada majikan atau JAKIM sekiranya sesuatu
berlaku, malah mereka juga perlu menjawab di hadapan Allah apabila
sampai waktunya.
Membandingkan pengalaman penulis dalam
bidang pemprosesan makanan sebelum ini, dengan apa yang telah
dibentangkan semalam, penulis akui bahawa pensijilan halal JAKIM memang
sangat konsisten dan tegas.
Pensijilan halal JAKIM cukup dikenali di
luar negara. Malah, di negara-negara yang majoritinya bukan umat Islam,
mereka yakin bahawa produk yang disahkan status halalnya oleh JAKIM
membawa maksud bersih dan sihat (good hygiene). Untuk rekod, industri
halal mencecah RM16 bilion nilai produk dan perkhidmatan dalam masa enam
bulan pertama pada tahun 2013.
Dan sebagai salah seorang peserta program
semalam, penulis agak terkilan dengan Astro Awani atas apa yang sedang
hebat diperkatakan di laman media sosial semalam. Hakikatnya, penulis
tidak nampak wartawan Awani sewaktu sesi taklimat oleh penganjur serta
sesi penerangan bersama JAKIM.
Anda boleh membuat semakan status
pemegang sijil halal JAKIM melalui SMS dengan menaip HALAL<>
SEMAK<> No. Pendaftaran Syarikat (ROC) cth; HALAL SEMAK 12345X dan
hantar ke 15888.
Ini antara intipati yang dapat penulis kongsikan bersama , dan pandangan ini sama sekali tidak mewakili pihak penganjur program.
No comments:
Post a Comment