Terima Kasih kerana Follow GT-Puteri , anda semua adalah yang terbaik !

Wednesday, 9 November 2011

Kalau jumpa dia dan ular serentak, GTP godam dia ni dulu!!!

CHEGU BARD MULA SPEKULASI SALAH FAKTA MENGENAI ISU BERSIH

 Tidak memohon maaf mengenai cincin Datin Seri Rosmah, Chegubard mula buat spekulasi palsu mengatakan telah mengetahui Perdana Menteri akan membubarkan parlimen pada 11 November dan pilihan raya 10 Disember ini.

Kenyakinan Chegubard mengingatkan kembali kepada si Anwar Ibrahim yang ingin merampas Putrajaya pada 16 September yang lalu dan akhirnya diam dan terkedu. Kali ini kita akan lihat Chegubard pula yang terkedu apabila yakin dengan kenyataannya bahawa PM akan mengadakan pilihan raya pada 10 Disember. (Dia dah kena wel-wel dengan S.Ambiga tu. Itu pasal dia dah sewel. GTP ingat mana parti nak kutip dia ni ek?? Dah macam barang recycle jer kita semua tengok. Kan?? Kan?? Kan???)

Ditambah pula dengan CikguBard mengadakan spekulasi mengatakan pembaharuan sistem pilihanraya 13 belum dilaksanakan dan patut ditolak implementasi pilihanraya sebelum pembaharuan dibuat.
 
Keyakinan Chegubard lagi mengatakan bahawa kemungkinan Rakyat akan turun sekali lagi bagi menolak UMNO kerana gagal mendapatkan proses demokrasi pilihanraya yang bersih dan adil.
 
Saya ingin mengatakan bahawa jika tidak adil, masakan PAS, PKR dan DAP mampu bertarung hampir BN gagal merampas 5 Negeri pada pilihanraya ke 12?
 
 

Jika Chegubard menyatakan tentang Usul Bersih 2.0 tentang sistem pilihanraya dan kita sudah sedia maklum SPR telah menjawab dan menimbang usul-usul yang dibangkitkan sewaktu bersih 2.0. Dan buktinya adalah seperti dibawah: 

a. SPR perlu melaksanakan pembersihan dalam daftar pemilih.
b. SPR perlu melakasanakan pembaharuan dalam sistem undi POS.
c. SPR perlu melaksankan pengunaan dakwat kekal.
d. Tempoh Berkempen 21 hari.
e. Memperkukuhkan Institusi Awam.
f. Memberhentikan Amalan Rasuah. 
g. Memberhentikan Amalan Politik Kotor.

Spr hanya akan membincangkan perkara a – d sahaja, ini adalah kerana menurut SPR, hanya perkara tersebut yang ada dalam bidang kuasa mereka.

Ulasan 4 Perkara Cadangan Bersih yang di nyatakan oleh SPR.

1. Bersih Nama Daftar Pemilih.
- SPR dari hari kehari menjalankan dan membersihkan nama pengundi di Malaysia ini, namun perkara ini masih tidak dapat dijalankan dengan baik kerana setiap pemotongan nama yang dilakukan oleh JPN adalah berdasarkan dari JPN Jabatan Pendaftaran Negara terlebih dahulu, sebelum pemotongan nama di lakukan. dalam erti kata lain, menurut SPR, jika JPN melakukan kerja mereka dengan baik, barulah SPR dapat melakukan perkara ini dengan baik.

2. SPR perlu melakasanakan pembaharuan dalam sistem undi POS.
- Dalam konteks pengundi tidak hadir menurut SPR, ia adalah untuk memudahkan pengundi pengundi seperti Tentera, Polis, pealajar yang berada di luar kawasan dan masih menjalankan tugas mereka dalam memilih wakil rakayt untuk mengundi. Menurut SPR sistem yang masih ada masih lagi relevan dan tidak perlu diubah, akan tetapi SPR ada memikirkan untuk mengantikan sistem ini kepada sistem undi awal di mana pengundi pegundi berkumpul di satu tempat dan menjalan tangungjawap mereka untuk mengundi awal sebelum tarikh pilihanraya di tetapkan.

3. SPR perlu melaksankan pengunaan dakwat kekal.
- Cadangan ini terpaksa dibatalkan oleh SPR kerana, menurut SPR ia bercanggah dengan fasal 1 perkara 119 perlembagaan persekutuan yang menjamin hak seseorang untuk mengundi. Apa yang SPR risaukan disini adalah SPR takut jika pengundi itu mengundi dalam keadaan mereka tidak sedar ( pengsan, lupa diri, gila) atau cap jari mereka dilapit dengan jap cari orang lain. dan kerana itu, SPR masih mengangap sistem seida ada masih bermutu tinggi dan sesuai di gunakan.

4. Tempoh Berkempen 21 hari.
Tempoh masa 7 hingga 9 hari yang seperti sedia ada sekarang adalah masih terbaik, dan ini adalah kerana bagi parti parti politik beas dan kecil ia tidak membebankan mereka dari segi kos dan juga masa yang terlalu lama untuk berkempen. 21 hari adalah satu jangka masa yang panjang, dan ia akan membebankan parti parti politik bebas dan kecil untuk berkempen seperti mereka patut bercuti dan menghabiskan wang mereka untuk berkempen dan terpaksa menanguhkan rutin kerja mereka sehari harian.

p/s GTP : Bersih ni satu hal. Satu hal lagi bodoh bungko Che'gu tak abis mengaji nih dah buat, sampai cikgu mengajar dia nih sempat 2 kali Jumaat je pastu cikgu dia terus padam sebab tak tahan perangai bangang dia yang tak sudah-sudah menyelam minum air nih buat cerita dan menokok tambah cerita. Dah dia pulak yang mengajar cikgu dia. Itu lah pasal Anwar si Maha guru ni pun tak mau dengan dia. Padan kan dengan muka.

Sah-sah dia nih liabiliti PKR+PAS+DAP=anjing!!!! 

Apa dia cuba torai buat macam Namawee, Pengarah Nasi Lemak 2.0 tu? Bila buat cerita kontroversi 1Malaysia, PM Najib akan jumpa dia dan tawarkan satu kerusi untuk dia bertanding. Betul-betul sewel Che'gu Bad yang dah macam kemaruk garam laut nih.

Ikut cerita seterusnya pasal Chegu Bad yang sungguh bad nih..

Si penipu Badrul kantoi menipu menuduh anak Rosmah Shopping – kini merapu menjawab di blognya.
No comments:

Post a Comment