Terima Kasih kerana Follow GT-Puteri , anda semua adalah yang terbaik !

Thursday, 23 February 2012

Perbahasan Soi Lek dan Lim Guan Eng, Kebangkitan bangsa Cina kepada MCA dan Barisan Nasional
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng perlu menepis tuduhan terhadapnya semasa perbahasan antara beliau dengan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek Sabtu lalu dan bukannya menerusi media selepas perdebatan itu.

Ketua Pemuda MCA, Datuk Wee Ka Siong berkata masa yang sama diberikan kepada kedua-dua pihak untuk bercakap, namun Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang tidak menggunakan masa tersebut untuk menolak dakwaan terhadapnya, sebaliknya memilih untuk memberi penjelasan menerusi persidangan dan kenyataan akhbar.

"Tiada pemenang dalam perbahasan itu yang keputusannya adalah terserah kepada pengundi untuk membuat keputusan. Oleh itu Lim tidak perlu terlalu teruja, kerana perbahasan dilakukan secara adil.


Wee berkata tuduhan Lim bahawa Chua sengaja menyasarnya semasa perbahasan dan susunan dewan perbahasan dilakukan secara tidak adil, adalah menghairankan.

Sementara itu Jabatan Publisti MCA berkata perbahasan tersebut yang bertajuk "Masyarakat Cina di Persimpangan Politik: Adakah Sistem Dua Parti Menjadi Sistem Dua Bangsa" boleh dilayari di laman web MCA http://www.mca.org.my/, di laman Facebook (http://www.facebook.com/MCAHQ) atau di Youtube http://www.youtube.com/MCAHQ.

Sumber : Kole Ayan

Tu maknanya DAPig dah takut dengan kebangkitan bangsa Cina di dalam MCA.

Ini sebagai penanda aras dan 'signal' membuktikan bahawa parti Barisan Nasional telah kembali di landasan perjuangan yang tidak di ganggu gugat oleh polemik perjuangan individu tertentu.


Bangsa Cina melalui MCA dilihat mahu memelihara dan mengekalkan persahabatan dengan Barisan Nasional berbanding dengan DAPig yang terdesak ibarat seperti jerung menyerang bilis.


Selagi DAPig terus dengan pendirian berasaskan peristiwa 13 Mei, bangsa Cina yang lain pun tak suka juga.

No comments:

Post a Comment