Terima Kasih kerana Follow GT-Puteri , anda semua adalah yang terbaik !

Thursday, 26 January 2012

Kaitan Bangsa Dengan Bisnes - Tun Dr. Mahathir

1. Seorang pengerusi badan Kerajaan berkata pembangunan negara ini akan tergendala selagi ada usaha mengaitkan bangsa dengan bisnes.

2. Kita akui yang pengerusi berkenaan mempunyai kebolehan tertentu yang menyebabkan ia dilantik oleh Kerajaan sebagai pengerusi, tetapi orang lain tidak mempunyai sifat tertentu dan masih perlu diberi pertimbangan dalam perniagaan dan lain-lain berasas kepada bangsa mereka.

3. Benarkah pengambilan kira bangsa dalam perniagaan di Malaysia melalui dasar DEB menghalang pertumbuhan ekonominya? Dunia mengakui bahawa Malaysia yang berbilang kaum ini lebih cepat dan tinggi tahap pembangunannya dari negara-negara membangun yang lain yang tidak mempunyai masalah bangsa untuk diambilkira.

4. Memang mungkin jika masalah kaum tidak menghantui Malaysia pertumbuhannya menjadi lebih pesat. Tetapi apabila agihan kekayaan begitu luas di antara kaum, besar kemungkinan permusuhan akan berlaku antara kaum yang miskin dengan kaum yang kaya.  

5. Permusuhan ini sudah tentu akan menyebabkan ketegangan dalam masyarakat dan menjadikan negara tidak stabil dan terdedah kepada huru hara dan rusuhan. 

6. Keadaan seperti ini akan menghalang pelaburan, dagangan dan perusahaan. Dalam iklim seperti ini ekonomi tidak mungkin tumbuh dengan baik. Pembangunan akan terjejas.

7. Yang jelas ialah mengenepikan masalah bangsa dalam negara berbilang kaum, tidak juga menjamin kepesatan pembangunan.

8. Kata pepatah Melayu, telan mati pak, luah mati emak.

9. Namun adalah lebih baik pembangunan terlewat sedikit daripada kehancuran akibat rusuhan.

Sumber : Che Det

GTP menulis,

GTP hormat dengan negarawan ulung ini. Nak harapkan negarawan di dalam PAKATAN HARAM tak payah lah. 

Tiada yang lebih fitnah dari fitnah belaka dakwaan PAKATAN HARAM ni. Walau pun 1 ketika dahulu PAKATAN HARAM merupakan juara fitnah sehingga ke Israel, tapi jangan haraplah, rakyat Malaysia akan terus mempercayai fitnah segala fitnah dan segalanya fitnah belaka.

Kita akan terus membersihkan segala yang batil kerana yang batil di bumi Malaysia ini adalah hadir dari kebatilan dan akhlak katak sejumlah pemimpin PAKATAN HARAM.


Sebagai rakyat Malaysia, mari semua orang kita terus kepada fitrah berfikir sebelum membuat keputusan.


Dosa besar walau pun boleh di sorok dari kepercayaan umum, tidak pernah terfikir ker Allah Maha Adil.


Jangan la sampai nak menghancurkan negara disebabkan kerakusan ingin bertakhta.

Rasullaullah Nabi Junjungan Mohamad Abdullah juga pernah bersabda bahawasanya berniaga itu pekerjaan yang paling mulia dan di tuntut sekali.


Rezeki kehidupan seharian itu, 80% datangnya dari rezeki meniaga. Manusia hidup pun dari hasil berniaga. Apa ada hal?? Bantulah manusia meniaga. Bukan tau nak dengki khianat saja.


Di dunia ini, yang paling sukar sekali hendak meniaga ialah bangsa Melayu. Bukan kerana bangsa Melayu tidak menerima segala bentuk bantuan dan sokongan.


Tetapi kewujudan hasat dengki, fitnah dan khianat dari mereka yang tidak puas hati melihat Melayu lain gigih berusaha.


Bangsa Melayu jangan membunuh bangsa Melayu dengan hulu bahasa. Hulu bahasa lebih pedih dari hujung pedang.
 
Bila yang meniaga itu Melayu, kita tetap akan sokong. Kenapa?? Tidak bangga melihat Melayu berjaya meniaga??
No comments:

Post a Comment